De studentenraden van de elf Gentse universiteitsfaculteiten mochten de voorbije maanden hun wijste prof naar voor schuiven. De man of vrouw die de kritische studenten keer op keer verbaast met zijn/haar onuitputtelijke bron van kennis en verblijdt met zijn/haar extreem boeiende lessen, humoristische kwinkslagen of onbeperkte toegankelijkheid en vriendelijkheid. U hoort het, een hele lading die met het begrip ‘Wijste Prof’ in één ruk volledig gedekt wordt.

Uit de uiteindelijk tien relatief wijze professoren mochten alle studenten er vervolgens hun favoriet uitpikken, door middel van stemming op het elektronische leerplatform Minerva. 4918 studenten (zo’n 15 % van de totale UGent-familie) verkozen uiteindelijk vier professoren die het in een variant op ‘De Slimste Mens ter Wereld’ tegen elkaar mochten opnemen. Professor Serge Van Calenbergh kon spijtig genoeg niet aanwezig zijn, maar prof. Mirjam K. (faculteit Economie en Bedrijfskunde), prof. Marc Boone (faculteit Letteren en Wijsbegeerte) en prof. Hubert De Brabander (faculteit Dierengeneeskunde) gingen in een goed gevuld en sfeervol auditorium E van de Blandijn gisteren wel voluit voor de titel ‘Wijste Prof 2011’.

Dat het er in een auditorium soms al eens luidruchtig aan toe kan gaan - foei, milleniumstudenten! - weten we allemaal, maar maandagavond scheerde de decibelmeter toch ongezien hoge toppen. Vooral prof. Boone en prof. K. konden op heel wat bijval (inclusief spandoeken en plakkaten) rekenen. Gelukkig was er nog een driekoppige jury onder leiding van rector Paul Van Cauwenberge die tijdig wat rust bracht. Alhoewel. Nadat de drie kandidaten compleet de mist ingingen bij de doevraag ‘zing Io Vivat’, schoof de rector prompt zijn stoel achteruit en zong hét studentenlied der studentenliederen uit volle borst. Gevolgd – uiteraard – door het vakkundig salamanderen (ad fundum leegdrinken, nvdr.) van een gevuld glas gerstenat. Ons leek het alsof de rector zeker niet aan zijn proefstuk toe was.

Maar goed, de quiz zelf vraagt u zich af? Voor het eerst werd er geopteerd voor deze formule als slotstuk van de verkiezing, en wat ons betreft was dit een uitstekende beslissing. De UGent-versie van ‘De Slimste Mens ter Wereld’ zat goed in elkaar en was meer dan onderhoudend. Professor Hubert De Brabander hinkte spijtig genoeg voor hem voortdurend achterop, wist niet waar de problematische kerncentrale in Japan lag (Fukushima, nvdr.) en moest na ‘het collectief geheugen’ logischerwijs afscheid nemen van zijn collega’s.

Met een score van 206 seconden voor Marc Boone en 201 voor Mirjam K. diende de finale zich als uitermate spannend aan. Eén vraag voor het einde stond prof. Boone op 14 seconden, prof. K. had er nog 34 over. Verder dan ‘zingen’ kwam de vertegenwoordiger van Letteren en Wijsbegeerte bij de vraag ‘Wat weet u over een cantus?’ niet. Hij liet zich nog mooi zakken tot op één seconde, maar met ‘salamanderen’ (of ad fundum, zo u wil) was professor Mirjam K. ongenadig voor haar collega en rijfde ze als eerste vrouw ooit de titel van Wijste Prof binnen.

Een uitgebreide eerste reactie van de ‘Wijste Prof 2011’ vindt u morgen in de gedrukte versie van De Gentenaar.